Zvivdal

Bekroond filmisch theater over twee mensen in de verboden zone

Tsjernobyl, 1986. We volgen het leven van een echtpaar dat door de grootste kernramp ter wereld een drastische wending krijgt. Zij kiezen ervoor te blijven waar iedereen vertrokken is. Een ontmoeting tussen live-ervaring en documentaire.


´Hee, ik heb hier bereik!´ De man die naast de grafkist zijn telefoon omhooghoudt is zo verbaasd dat hij het decorum dat bij een begrafenis gepast zou zijn even laat varen. Hij staat dan ook middenin de Verboden Zone, het gebied rondom Pripyat dat in 1986 na de Tsjernobylramp volledig geëvacueerd werd. Er wonen nog maar twee mensen in het dorpje Zvizdal: een bejaard echtpaar dat koppig weigerde om hun geboorteplaats te verlaten.

Pétro en Nadia. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp.
Er is het ontbreken van elektriciteit, stromend water en verwarming.
Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld.

Zvizdal is een portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde tussen twee oudere mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Karavaan brengt het bejubelde Zvivdal terug naar Nederland, naar een verlaten schuur in Heiloo.

Hier kun je meer achtergrondinfo lezen.

Over de makers

BERLIN is een Vlaams gezelschap. Hun werk bevindt zich op het snijvlak van documentaire en theater.
Voor elke creatie vertrekt BERLIN vanuit de werkelijkheid: een stad of een getuigenis. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater… Vanuit deze filosofie belicht BERLIN de menselijkheid van de geportretteerden, het functioneren van [micro]samenlevingen, het universele binnen het alledaagse.

In de pers

"Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen uit mijn leven."

Cultureel Persbureau

"Typisch Berlin: mooi vormgegeven, interdisciplinair en vaak documentair werk"

★ ★ ★ ★  De Volkskrant

"Zo existentieel universeel"

★ ★ ★ ★  Theaterkrant

"een ontroerend portret van twee mensen die zich op een zelfverkozen eiland bevinden"

★ ★ ★ ★  Trouw

Credits

Concept en choreografie: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson | Camera en montage : Bart Baele, Geert De Vleesschauwer | Interviews: Cathy Blisson, Yves Degryse | Soundtracking & mixing geluidsopnames: Peter Van Laerhoven, Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken | Tolk: Olga Mitronina | Scenografie : Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN | Productie & Communicatie : Laura Fierens | Zakelijke coördinatie: Kurt Lannoye | Administratie: Jane Seynaeve | Met: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc | Productie: BERLIN | Coproductie: Het Zuidelijk Toneel, PACT Zollverein, Dublin Theatre Festival, CENTQUATRE, Kunstenfestivaldesarts, Brighton Festival, BIT Teatergarasjen, Künstlerhaus Mousonturm, Theaterfestival Boulevard, Onassis Cultural Centre | in samenwerking met: deSingel | Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2022

26 mei t/m 6 jun

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 26 mei t/m 6 juni in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus en meer voor de hele familie en elke avond een steengoed concert.

Lees verder

Gerelateerd nieuws

KARAVAAN BRENGT ACTUELE VOORSTELLING OVER TSJERNOBYL IN HEILOO

Bekroond filmisch theater over twee mensen in de verboden zone

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen