Rosette & Baron

Theater over het onderbelichte Indonesische slavernijverleden

Campagnebeeld Rosette en Baron - Yasmin Diktas
Keith Montgomery

Theater

In een koopmanshuis vol verhuisdozen en lakens begint een jong stel aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Al snel ontdekken ze dat er in hun huis ooit een tot slaafgemaakt gezin uit de Oost woonde. Met een kind op komst en hun nieuwe onderkomen vol geschiedenis, spelen er vragen op over hun eigen Indische achtergrond.


Zij duikt in het koloniale verleden en ziet een kans om haar Indische achtergrond te omarmen. Hij wil het verleden juist laten rusten, omdat hij de pijnlijke erfenis die het oproept liever links laat liggen. Als zij ontdekt dat een aantal gezinsleden op een schilderij zijn afgebeeld en meer wil weten wat er met dat gezin is gebeurd, groeit de spanning tussen hen. Weegt dit verleden op hun toekomst als gezin? Het huis vormt een poort naar een verleden van de slavernij in Indonesië en toont hoe die geschiedenis met Alkmaar verbonden is.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Aanleiding voor deze voorstelling is het olieverfschilderij ‘Maaltijd met Julius Schelto van Aitzema, Sara van der Broek, gasten en bedienden’ uit 1697 van Gerard Wigmana, waarop Rosette en haar zoon Philander zijn afgebeeld. Rosette werd met haar man Baron meegenomen naar Alkmaar, waar zij verbleef op de Mient. Omdat er nog relatief weinig verhalen verteld worden over het slavernijverleden uit de Oost (Indonesië), ging Koen Verheijden op onderzoek uit om dit verhaal te kunnen vertellen. De voorstelling is gebaseerd op het waargebeurde verhaal en archiefmateriaal van Rosette van Saumbawa en Baron van Bengalen, die in 1689 gedwongen werden om mee naar Alkmaar te verhuizen.

Historische plekken in Alkmaar

Je ervaring begint bij het woonhuis van Rosette, aan de Mient. Vandaar brengen we je al wandelend in de wereld van Rosette en Baron toen zij hier in Alkmaar kwamen. Ontdek met ons waar het Indonesische verleden zich in Alkmaar bevindt.

Over de maker

Koen Verheijden (1994) studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie Maastricht en werkt als schrijver en regisseur voor theater. Hij is verbonden aan onder andere Toneelschuur Producties. Zijn werk vertrekt vanuit grondige research en behandelt thema’s als kolonisatie, Nederlands-Indië en queergeschiedenis. Historie en actualiteit lopen in zijn voorstellingen door elkaar, met ruimte voor zowel voor- als tegenstemmen. In 2021 ontving hij de Piket Kunstprijs. Koen maakte eerder o.a. de historische voorstelling Antje op Karavaan Festival en een drieluik Nina Bobo.

Credits

Idee, tekst en regie: Koen Verheijden | Van: Karavaan, Makershuis Alkmaar | Spel: Judith Noyons, Roben Mitchell | Onderzoek en dramaturgie: Anna Sijbrands | Kostuum: Jacob Kok | Geluidsontwerp: Sharon Harman | Lichtontwerp: Niels Runderkamp | Samenwerkingspartners: Bersamaju, Regionaal Archief Alkmaar, Explore the North, Bureau Stennis | Met dank aan: Yasmin Diktaş, Hedwig von Ende, Kaeskoppenstad, Likeminds

Dit vind je vast ook leuk

Gerelateerde festivals

KARAVAAN FESTIVAL 2025

29 mei t/m 9 juni

Buitengewoon theater op locatie

Van 29 mei t/m 9 juni beleef je tijdens Karavaan Festival het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart ‘YES IN MY BACKYARD’ in het gezellige Victoriepark met het leukste tentjestheater, de beste concerten, tof familieprogramma en nog veel meer! Verheug je alvast op spraakmakend locatietheater op betekenisvolle plekken.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2025: vrouw met op haar schouder een stapel bakstenen
Foto: Bowie Verschuuren, Bewerking: Mischa Pranger

Gerelateerd nieuws

Campagnebeeld Karavaan Festival 2025: vrouw met op haar schouder een stapel bakstenen
Foto: Bowie Verschuuren, Bewerking: Mischa Pranger

KAARTVERKOOP KARAVAAN FESTIVAL BARST LOS IN DE LETTERBAK

ALKMAAR – Afgelopen zondag trapten meer dan 300 gasten in De Letterbak de kaartverkoop van Karavaan Festival af. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid in en om het pand was er van alles te zien van het moois dat het festival te bieden heeft.

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets