OP GROND VAN LEVEN

Een kleinburgerlijke bloedtragedie tussen grensoorlog en woningcrisis

Tijdelijke foto Op Grond van Leven, Collectief Blauwdruk bouwt zijn eigen plek in De Drukkerij

Toneel

De nieuwe Collectief Blauwdruk voorstelling wacht op je! Op een bijzondere locatie in Alkmaar, tussen afbraak en de belofte van nieuwe dromen, ontvouwt zich een familietragedie met fatale afloop, wanneer blijkt dat het hebben van een eigen woonplek belangrijker is geworden dan de ander.


We schrijven het jaar 6.000 na Troje. Met een wereldbevolking van 200 miljard zielen is het volledige aardoppervlak verstedelijkt. Ruimte was nog nooit zo schaars. Alles is verticaal geworden. Wonen, werken, recreatie, natuur, landbouw en industrie: alles is ondergebracht in torens op torens op torens.

In deze dystopische toekomst moeten een broer en een zus het allerlaatste begeerlijke stukje aarde met elkaar delen. Al snel verbinden ze zich zo aan hun eigen plek dat delen geen optie meer is. Gedurende één tragische, slopende nacht spat alles in scherven uit elkaar, van erfstuk tot familieband. Want wat gebeurt er als we meer waarde toekennen aan een stuk grond, dan aan de mensen die erop wonen? Is het nog realistisch dat iedereen een plek heeft waar diens eigen normen en wetten gelden? En op welk punt slaat de liefde voor je eigen plekje om in een bezitterige buitensluiting?

Op Grond van Leven

Na haar alom bejubelde Vondel-trilogie slingert BLAUWDRUK de sloopkogel door één van de oudste theaterteksten ooit. Tegen de achtergrond van woningcrisis en grensoorlog wordt Aeschylos’ Zeven Tegen Thebe genadeloos gestript tot een gloednieuwe Griekse tragedie van mythische proporties.

Leuk weetje: het stuk van Aeschylos werd voor het eerst in Athene opgevoerd in het eerste jaar der 78ste Olympiade, ofwel in het jaar 467 voor het begin van onze jaartelling.

Over de makers

Tijn Panis, Romijn Scholten, Bram Walter, Emma van Zandvoort en Anne Oort zijn samen collectief BLAUWDRUK. Zij werkten de afgelopen jaren bij Karavaan aan nieuwe locatietheatervoorstellingen als Paradijs aan het Einde, Vrij van Verzet, Een Ingebeelde Ziekte en Recht op de Hemel. In 2019 maakten ze hun opwachting in Alkmaar in de Winterkaravaan met Hikikomori. Sinds 2024 is collectief BLAUWDRUK stadsgezelschap van Alkmaar.

Ze maken larger-than-life locatietheater, doordrongen van vettig barokke theatraliteit. Ze pakken stoffige boeken uit de boekenkast, trekken die volledig uit elkaar en bouwen van de resten een grootse, nieuwe fictie.

In de pers

"Als er een prijs zou zijn voor het leukste, nieuwe, jonge, veelbelovende collectief, dan zou die gaan naar Collectief Blauwdruk"

NRC

"Probeer als het kan nog een kaartje te bemachtigen, want Blauwdruk bouwt gestaag door aan een even eigenzinnig als waardevol repertoire (over Paradijs aan het Einde)"

Telegraaf

Credits

Tekst: Collectief Blauwdruk | Spel: Tijn Panis, Romijn Scholten, Bram Walter, Thor Braun | Creatief producent: Emma van Zandvoort | Zakelijk producent: Anne Oort | Eindregie: Belle van Heerikhuizen | Fotografie: Tibor Dieters | Coupeuse: Trudy Hommel | Coproductie: Karavaan | In samenwerking met: Taqa Theater de Vest | Met dank aan: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Alkmaar

Gerelateerde festivals

KARAVAAN FESTIVAL 2025

29 mei t/m 9 juni

Buitengewoon theater op locatie

Van 29 mei t/m 9 juni beleef je tijdens Karavaan Festival het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart ‘YES IN MY BACKYARD’ in het gezellige Victoriepark met het leukste tentjestheater, de beste concerten, tof familieprogramma en nog veel meer! Verheug je alvast op spraakmakend locatietheater op betekenisvolle plekken.

Lees verder
Scenefoto PUT - Tenue Continu
Moon Saris

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen