Mens Boom Dier
Poëtisch theater waarin de natuur zelf aan het woord is
Mens Boom Dier is een poëtische en muzikale locatietheatervoorstelling. Een hallucinerende trip door tijd en ruimte, over de ontwortelde mens in tijden van ecologische ontwrichting. De natuur is door cijfers en grafieken die ons door zoekmachines en de media worden voorgeschoteld, onttoverd geraakt. Als medicijn tegen afstomping, gaat Gouden Haas voor Mens Boom Dier te rade bij de magische verhalen van onze voorouders. Hoe gingen zij om met vragen over natuurverschijnselen die groter waren dan ze konden bevatten?
Deze voorstelling is te ook bezoeken als onderdeel van onze theatrale fietsroute Expeditie Groen
Mens is ziek. Ze is het bos in gestuurd om te herstellen. Ze zoekt naar wortels, haar eigen wortels, die haar weer kunnen verbinden met het leven om haar heen. Dan ontmoet ze Boom, die haar met een infuus aansluit op zijn wortelstelsel en begint Mens aan haar therapeutische trip. Op haar reis ontmoet ze ook Vogel. Boom en Vogel beginnen tegen haar te praten en dagen haar uit om alles dat ze dacht te weten over zichzelf en de natuur bij te stellen en door andere ogen te bezien. Wat hebben Boom en Dier haar te vertellen? Wat hebben deze wezens ons te vertellen?
Gouden Haas zoekt in de vertellingen waarin rivieren nog konden zingen en appels ons uit het paradijs konden stoten én met de ideeën van inspirerende denkers als Timothy Morton en Donna Haraway onder de arm, naar een nieuw kompas voor de ecologische uitdaging die voor ons ligt.
Een dier aan het begin van zijn leven,
een mens vastgelopen in het hare,
een boom die alles al heeft gezien.
Wat hebben ze elkaar te vertellen?
In deze filmische, sprookjesachtige voorstelling geeft Gouden Haas de natuur een stem en wordt de verbeeldingskracht gebruikt om lineair denken om te buigen naar een circulair bewustzijn, waarin uit elk einde iets nieuws kan ontstaan. Mens Boom Dier is een betoverende ervaring en een uitnodiging om ons perspectief te kantelen van een egocentrisch, naar een ecocentrisch wereldbeeld.
De Groene Kliniek
De makers van Mens Boom Dier presenteren tijdens Karavaan Festival ook de theatrale installatie De Groene Kliniek op het festivalhart in Alkmaar en de podcast De Groene Kliniek.
Over de locatie
“Het idee voor de voorstelling Mens Boom Dier ontstond na het plotselinge overlijden van mijn vader drie jaar geleden. In de periode erna ervoer ik de dunne richel tussen leven en dood heel fysiek. Ik leefde in het volle bewustzijn van de altijd aanwezige dood. En gek genoeg voelde ik me daardoor veel ‘wakkerder’, levender dan doorgaans. Het zette me aan het denken over onze omgang met de dood. Hoe we die krampachtig naar de rand van ons bewustzijn proberen te duwen. En hoe absurd dat eigenlijk is. Het is namelijk de enige zekerheid die we hebben in het leven: alles wat leeft gaat op een dag dood.Terwijl alles in de natuur circulair beweegt, gelooft de mens in lineaire groei. Hoe kunnen we weer leven in het bewustzijn van de dood? Dat werd het startpunt voor Mens Boom Dier.
Over de maker
Met grote ecologische thema’s als basis en een magisch realistische beeldtaal ontwikkelde Gouden Haas een nieuw genre locatietheater: eco-poëzie. Met beelden die op het netvlies blijven branden en door de natuur een stem te geven, geeft Gouden Haas een doorkijk naar even utopische als dystopische werelden. Rondom alle voorstellingen maakt Gouden Haas contextprogramma’s waarin ze het publiek helpt de stap te zetten van droom naar daad.
Zo vormt het werk van Gouden Haas via de keten denken – dromen – doen een uitnodiging tot het verschuiven van ons wereldbeeld van egocentrisch naar ecocentrisch.
In de pers
"maar in die mooie enscenering tussen het wuivend gras en tegenover die fraaie boom, pakt het je beet, en verrast het einde: met de frisse blik van een volgende generatie."
★ ★ ★ ★ Volkskrant
"Mens boom dier is een poëtische prachtvoorstelling met dystopische elementen. De locatie, Natuurbegraafplaats Geestmerloo, is schitterend en versterkt het gevoel dat de mens nauw verbonden moet zijn met de aarde om de toekomst hanteerbaar te maken."
★ ★ ★ ★ Scenes