De boer op

De verhalen achter de omgekeerde vlag

De Boer Op: boer in avondrood met zijn handen omhoog
Moon Saris

Theater

Ga mee op expeditie bij Aeres Farms, de praktijklocatie van Aeres Hogeschool. Karavaan biedt met deze voorstelling een inkijkje in de complexiteit en uitdagingen waar (jonge) boeren mee te maken hebben


Boeren en landbouw zijn volop in het nieuws: boerenprotesten, discussies over het verbouwen van ons voedsel, en iedereen heeft er opeens een mening over. Ook zijn er nieuwe woorden als pasmelders, piekbelasters en stikstofcrisis. Een theatervoorstelling over grote veranderingen, vrijheid en de relatie met ons voedsel. We duiken in die ‘kloof’, die tussen boer en burger. Want iedereen heeft een mening. Jij toch ook? Ga mee De Boer Op!

“Wat je niet kent, zie je niet”

De boer op

Zes jonge schrijvers interviewden zes verschillende boeren uit de regio en schreven op basis daarvan een monoloog. Zes verschillende verhalen, gespeeld door zes verschillende acteurs op zes plekken op boerderij ’t Koehotel.

Op basis van deze interviews geven we ruimte aan de verhalen van de boeren, gebaseerd op wat ze wilden delen en licht getheatraliseerd.

Hoe gaan we om met de framing van de buitenwereld? Loopt ons land vast door de veelheid aan regels? Wat geven we door aan de nieuwe generatie? En vooral, waar durven we onze eigen vrijheid in te zien en te pakken?

“Ik heb weleens gedacht: Ik ga de wereld redden. maar dat lukt niet. ….Hier, deze polder, hier kan ik iets betekenen. Dit is waar ik gelukkig van word waar m’n hart sneller van gaat kloppen en hier moet ik het gewoon goed doen. “

Per voorstelling maak je kennis met drie van deze verhalen.

 

 

Carolien Oostveen merkt, als docent Communicatieve vaardigheden en Persoonlijke Ontwikkeling, dat bij haar studenten op de Agrarische Hogeschool in Dronten (Aeres) het moeilijk is om die discussie te voeren. De samenleving, de buren, de politiek iedereen is verdeeld en hoe houd je je dan als student in het agrarische veld staande. Waar sta je dan voor? En hoe uit je je daarover?

Over de makers

‘De Boer Op’ is een coproductie van Makershuis Alkmaar en Karavaan, in samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Aeres (Agrarische Hogeschool Dronten). Talentontwikkeling gaat daarbij hand in hand met een betekenisvolle productie maken.

In de pers

"Het interessantst is de tekst van Femke Lucia Lindemans van Halewijn, over Ibrahim, een jongen uit Amsterdam-Zuidoost die zich tot boer laat opleiden. Deze Ibrahim wordt buitengewoon innemend gespeeld door Amin Ait Bihi, die het publiek vertelt over zijn relatie met de bedrijfsleider, die hem als een zoon behandelt. In een twintigtal minuten schetst de tekst een ontroerend beeld van een jongen die met zijn droom om boer te worden een onzekere toekomst tegemoet gaat."

NRC

"‘Ook als theatermaker loop ik tegen regels en eisen aan waar ik aan moet voldoen. Maar ik wil gewoon theater maken, net zoals een boer gewoon wil boeren.’"

Nederlands Dagblad

Credits

Idee: Anouk Saleming, Carolien Oostveen | Een productie van: Karavaan | Regie: Ira Judkovskaja | Schrijvers: Hendrik de Pecker, Hannah Suurmond, Femke Lucia Lindemans van Halewijn, Lena Plantinga, Julia ter Veld, Aron Goossens, Anouk Saleming | Acteurs: Jasper Koopmans, Dennie Lukkezen, Amin Ait Bihi, Marit Hooijschuur, Harry van Rijthoven, Tim Schouten | Geinterviewde boeren: Jan van der Vliet, Simon Ruiter, Theo Vlaar, Astrid Francis, Bas de Wildt, Ad Baltus | In samenwerking met: Aeres Agrarische Hogeschool, Hoge School voor de Kunsten Utrecht | Partners: Koehotel, LTO Noord | Met dank aan: Provincie Noord-Holland, Jos Schuring

Gerelateerd nieuws

De Boer Op: boer in avondrood met zijn handen omhoog
Moon Saris

KARAVAAN SPEELT OP AGRARISCHE HOGESCHOOL AERES

Op dinsdagavond 27 augustus vindt de voorstelling De Boer Op plaats bij Aeres Farms, de praktijklocatie van Aeres Hogeschool. Karavaan biedt met deze voorstelling een inkijkje in de complexiteit en uitdagingen waar (jonge) boeren mee te maken hebben.

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen