Bij het bombardement van Rotterdam denk ik aan Jan Smit en niet aan mijn oma
Een theatervoorstelling over de contrasten tussen generaties en de levenslessen die we onze dochters leren.
Voorbeeld e-mail om burn-out uit te leggen aan je moeder:
Lieve mama/mams/hoe jij je moeder zou aanspreken,
Misschien is het je opgevallen dat ik de afgelopen tijd niet / heel weinig (doorhalen wat niet van toepassing is) ‘aanwezig’, aanwezig tussen aanhalingstekens, was.
Dit komt doordat ik aan het herstellen ben van een burn-out.
Bij een burn-out ben je zo ver over je grenzen gegaan, dat je lichamelijk en geestelijk volledig bent uitgeput. (…).
Waar komt de overtuiging vandaan die zo velen van ons tot uitputting drijft? ‘Bij het bombardement van Rotterdam denk ik aan Jan Smit en niet aan mijn oma’ is een mozaïekvertelling over de dromen van drie generaties vrouwen, en hoe die wringen met de verwachtingen die de samenleving van hen heeft. Welke levenslessen geef jij door aan je dochter? Een ode aan verborgen verhalen en het verstrijken van de tijd.
Deze voorstelling is onderdeel van het complete uitje Winterkaravaan. Tijdens Winterkaravaan zie je 3 voorstellingen van jonge makers in Zuidschermer. Daarnaast krijg je een heerlijke winterse maaltijd en kun je genieten van heerlijke gluhwein.
Over de makers
Leonie vertaalt grote maatschappelijke thema’s naar kleine, invoelbare vertellingen. Het is haar missie om meer interessante vrouwenrollen aan het theaterlandschap toe te voegen, vrouwen vaker in de hoofdrol tezetten en om genderfluïditeit in zowel mannen- als vrouwenrollen te verwerken. Leonie’s personages hebben mooie én vervelende eigenschappen, feminiene én masculiene eigenschappen. Los van hun gender, afkomst, geloof of geaardheid.
Leonie studeerde Bestuurs- & Organisatiewetenschap (Universiteit Utrecht, 2008-2015) en Docerend Theatermaken (Fontys Hogescholen, 2016-2020). Eerder werk van haar speelde o.a. op Over het IJ Festival en op Amsterdam Fringe Festival (2021). In coronatijd maakte ze, in coproductie met Over het IJ en met steun van o.a. het AFK en de Janivo Stichting, de podcast ‘Theater heeft geen zin. Maar ik wel’, over de waarde van theater voor de maatschappij.