Tijdens de 9e editie van theaterfestival Winterkaravaan gaat het publiek op expeditie door het pittoreske Noord-Hollandse dorpje Grootschermer. Op verschillende locaties zijn korte voorstellingen te zien van drie hiervoor geselecteerde jonge theatermakers. Voor deze editie hebben ze zich laten inspireren door het thema uit de maat.
Winterkaravaan bestaat dit jaar uit de theatervoorstelling Flits, de razendsnelle wereld van de flitsbezorger van Collectief ABSOLUUT uit Arnhem. We zien fietskoeriers die als lichtflitsen door de nacht razen in een stad die nooit slaapt. De dansvoorstelling Niemand is een Eiland is een reality check op de sporen die mensen achterlaten op hun omgeving van danser Winter Wieringa uit Amsterdam. Daarin zien we de schoonheid van achtergelaten afval, vergeten voorwerpen en zien we ook wat we liever niet willen zien. De derde voorstellng is Nasa,100 tampons en bloedende schaamte, een ‘muziektheatrale menstruatiemissie’ van Collectief TEDER uit Arnhem over de taboes rondom menstruatie.
“We leven in een tijd van veel onzekerheid. Voor het eerst hebben we geen helder toekomstbeeld meer en brengen grenzen aan groei en de verbondenheid met de rest van de wereld steeds meer twijfel” stelt het Karavaan festival op de website. “Dat geeft ons ook de mogelijkheid om in beweging te komen. In het festival zoeken we hoopvol naar manieren en de moed om uit de maat te lopen. Met de kracht van zachtheid, openheid en bovenal verbeelding jagen we betekenisvolle ontmoetingen na”. Directeur en artistiek leider Ilse van Dijk: “Het zou mooi zijn als de impact van de voorstellingen je als toeschouwer aan het wankelen brengt en de betekenisvolle ontmoetingen nieuwe inzichten opleveren”. Wat alle drie voorstellingen gemeen hebben is volgens haar ‘radicaliteit’. Bij collectief ABSOLUUT uit zich dat in de vorm en bij collectief TEDER zit dat vooral in de inhoud. Choreograaf Winter Wieringa loopt moedig uit de maat door de wijze waarop hij in een tijd van oorlog en onzekerheid zijn onderwerp aanvliegt, aldus Van Dijk. Ook voor deze editie zijn de makers weer in contact gebracht met relevante culturele en maatschappelijke partners. Zo werd Winter Wieringa door het festival gekoppeld aan HVC, de grootste afvalverwerker in Alkmaar, Collectief TEDER aan het Menstruatie voorlichtingsinstituut in Eersel en ging collectief ABSOLUUT een avond in retraite in de Remonstrantse kerk in Alkmaar.
Tijdens Winterkaravaan krijgen de makers een residentie aangeboden in Makershuis Alkmaar, gevestigd in De Drukkerij. Deze culturele broedplaats richt zich op jonge makers die geëngageerd werk willen spelen op locatie, op straat of tussen de mensen. “De drie bevlogen makers voor deze editie van Winterkaravaan zijn daar een goed voorbeeld van. Wat Winterkaravaan zo speciaal maakt is dat het festival al negen jaar lang voor elke editie een unieke locatie weet te vinden en dat ook dit jaar weer een van de makers de voorstelling mag uitwerken voor het Karavaan Festival in mei 2025.”
Door: Maarten Verhoef