7 juni 2023 - NH NIeuws Boeren worstelen al jaren met het stikstofprobleem en het maken van een visie op de toekomst van de landbouw. Theatergroep Bureau Pees maakt voorstellingen die gaan over de landbouwcrisis. Hun zesde voorstelling 'Iets met Boeren - De Nieuwe Lichting', gaat over een groep boeren in opleiding. Ook deze studenten staan vaak pal tegenover elkaar. De voorstelling werd eerder deze maand gespeeld op het erf van boer Baltus in Zuidschermer in het kader van festival de Karavaan.
Het hek van het erf van boer Baltus in Zuidschermer wordt opengedaan door de zeven boeren in opleiding, gespeeld door jonge actrices uit Tilburg. Zij nemen het publiek mee langs een aantal locaties op de melkveeboerderij waar scenes gespeeld worden. Vier van hen willen boeren van de oude stempel worden en verdedigen de gangbare manier van landbouw. De andere drie zijn activistisch en zijn voor een duurzame, kleinschalige en milieubewuste manier van agrarische bedrijfsvoering. Voor de voorstelling werden studenten en docenten van de Hogere Agrarische School geïnterviewd. “Op deze opleiding zie je een stammenstrijd die misschien nog wel heftiger is dan in onze samenleving”, vertelt Peter Dictus van Bureau Pees. “Zij lijken elkaar niet te begrijpen maar moeten het toch gaan doen met elkaar in de toekomst. En dat willen wij in de voorstelling laten zien.”
Het publiek staat voor de stal met jongvee. De jonge boerin in zwarte overall vertelt over haar passie voor de koeien die ze allemaal kent. Ze houdt van melken, dan schuren de koeien zo lekker tegen haar aan. Maar ze is vooral gek van insemineren van koeien. Ze doet voor hoe ze het sperma van de stier met de hand bij de koe inbrengt. “Een kalf wordt geboren, gaat produceren en op gegeven moment insemineer je de koe weer die voortgekomen is uit jouw inseminatie!”, zegt ze enthousiast: “En dan voel je wel een soort erkenning ja.”
Even verderop op het boerenerf komt een student in een witte overall die worstelt met een enorme lap plastic in een kruiwagen. Zij waarschuwt dat er na de stikstofcrisis nog een watercrisis aankomt. En een andere actrice in witte overall kruipt in de huid van een koe. Zij hoopt dat ze als koe in de toekomst serieus genomen zal worden als koe.”Ik denk dat massaal gefokt vlees over 50 jaar net zo gezien wordt als slavernij nu”, zegt ze als koe. “En dan denk ik dat koningin Amalia over 50 jaar met stamelende woorden zal zeggen: Sorry!”, zo probeert de voorstelling de toeschouwer op een speelse manier te inspireren.
Boerin Annemiek Baltus is blij de voorstelling op haar erf, hoewel de voorstelling ook kritisch is ten aanzien van de traditionele boeren. Op het bedrijf van Baltus worden ongeveer 100 koeien gemolken. Zouden zij ook kleiner en duurzamer kunnen werken? “Dat kan wel en dat zouden we ook wel willen maar daar moet dan wel een financiële compensatie tegenover staan”, vertelt Annemiek. “De consument moet ook meedoen en de de bank, iedereen eigenlijk.”
Kan de voorstelling bijdragen om uit de impasse rond de landbouwcrisis te komen? “Het directe probleem kan door zo’n voorstelling niet opgelost worden maar indirect kan het wel een eind kan maken aan de onwetendheid van de burger en de consument”, zegt boerin Annemiek. “Ik weet niet of je de wereld kunt veranderen met theater”, zegt Peter Dictus “Theater kan wel een mooie aanvulling zijn op de informatie die we al krijgen via de media, opvoeding en opleiding.”
De jonge actrices zien de toekomst wel hoopvol tegemoet. “Mensen moeten gewoon eerst eens beginnen om meer naar elkaar te luisteren in plaats van altijd met het vingertje te wijzen” zegt Dewi. “De nieuwe lichting moet het gaan doen. Zij moeten gaan samenwerken en dat er een akkoord komt tussen de twee tegenpolen.”
De voorstelling Iets met boeren, de nieuwe lichting van theatergroep Bureau Pees is niet meer te zien in Noord-Holland maar wel in Maren Kessel in Noord Brabant vandaag 7 juni en morgen 8 juni. En op 8 juli in Veghel.
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/320066/theatervoorstelling-helpt-boeren-en-politiek-uit-de-landbouwcrisis-te-komen