Meer droogte en hitte, vaker clusterbuien en stormen. Gevolgen klimaatverandering worden in Noord-Holland Noord serieus voelbaar. ’Er is wel iets aan de hand’

Noordhollands Dagblad 31-03-22, Drogere lentes, hetere zomermaanden, vaker clusterbuien en meer stormen of zelfs ’staartjes’ van heuse orkanen. De gevolgen van klimaatverandering hebben misschien lang een ver-van-mijn-bed-show geleken, maar worden ook in Noord-Holland Noord steeds serieuzer en sneller voelbaar.


Dat was een van de conclusies die woensdagmiddag tijdens de netwerkdag ’Dealen met het Klimaat’ in de Grote Kerk en theater De Vest in Alkmaar kon worden getrokken.

„Vlakbij zee gaat de extreme neerslag zeker toenemen. In steden, in het oosten nog erger dan in het westen, wordt het warmer. Droogte wordt echt een ding”, stelde spreker Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI in De Bilt.

„In de kustgebieden zal veel minder vaak langdurige regen vallen en doen zich vaker heftiger buien voor. Hagelstenen worden groter. Het neerslagtekort neemt toe. Dus er is wel iets aan de hand”, waarschuwde hij.

Onheil

Om die reden is het meteorologisch instituut gestart met de oprichting van een ’Early Warning Centre’. In dat centrum zal gedetailleerder regionale (satelliet)informatie over het te verwachten weer worden verzameld, om bij dreigend onheil impact en risico’s beter te kunnen inschatten, gebieden tijdig te kunnen waarschuwen en te kunnen adviseren welke maatregelen te nemen.

De bijeenkomst, met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord als gastheer, was bedoeld voor professionals in de rampen- en crisisbestrijding. In totaal kwamen bijna honderd vertegenwoordigers van onder meer gemeenten, politie, brandweer, defensie, marechaussee, provincie, Rijkswaterstaat, waterschap, Schiphol en andere veiligheidsregio’s (Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland) samen.

Zij volgden lezingen, kregen een theatervoorstelling voorgeschoteld en konden deelnemen aan workshops. Om inspiratie op te doen, met elkaar van gedachten te wisselen, samenwerking te zoeken en vooral te ontdekken of zij klaar zijn mens en dier te helpen bij calamiteiten door klimaatverandering, in feite een continue crisis.

„Mijn ogen gingen open in 2007, toen ik voor een expeditie op de Zuidpool was en het daar warmer bleek dan in Nederland. Dat klopt niet, dacht ik”, vertelde Bernice Notenboom, filmmaker, poolreiziger en klimaatjournalist.

„Veel mensen weten een beetje, maar lang niet hoe erg het met de staat van het klimaat is. Oceanen zijn zo warm, dat geen ijs meer kan worden gevormd. In 2030 zullen we een ijsvrije Noordpool krijgen, hebben wij mensen door ons gedrag een Arctische Oceaan gecreëerd”, zei ze hoorbaar zuchtend.

Wakker schudden

„Dat is geen vrolijk verhaal, maar de bedoeling van mijn verhaal is om de boel wakker te schudden. Waarom springen we wel direct in actie bij corona en voor Oekraïners en lukt dat bij klimaat minder? Omdat we onvoldoende van de ernst zijn doordrongen.”

Dagvoorzitter Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, noemde de netwerkdag ’super interessant en leerzaam voor alle aanwezigen’.

„Om klimaatproblemen het hoofd te kunnen bieden hebben we elkaar, iedereen, keihard nodig. Net als tijdens de bestrijding van de coronapandemie en nu met de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Want een ding is sowieso zeker: na elke crisis komt er vanzelf een volgende. Door te leren van samenwerking nu kun je die volgende beter en effectiever aanpakken.”

De professionals werden in brainstormsessies ook nog aan het werk gezet. Zo moesten zij bijvoorbeeld nadenken over welke rampscenario’s zich allemaal kunnen voordoen bij ondraglijke hitte en hoe dan te handelen.

Verder werd belicht hoe West-Friese zaadbedrijven zich wapenen tegen mogelijke dijkdoorbraken, clusterbuien en brand. Risicospreiding luidt het toverwoord.

Bovendien mochten experts uitleggen dat zonnepanelen een klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele energiebronnen, maar aan plaatsing daarvan evengoed gevaren kleven wanneer brand uitbreekt bij bedrijven die ze op het dak hebben liggen.

Opruimoperatie

Daarbij werd een bollenbedrijf in Moerbeek (Hollands Kroon) aangehaald als voorbeeld uit de praktijk. De brokstukken, scherven en roetdeeltjes sloegen neer op zo’n 1200 hectare land, waarna een dagenlange opruimoperatie volgde om de boel schoon te krijgen.

Recent nieuws

Keith Montgomery

NEGENDE EDITIE VAN WINTERKARAVAAN STRIJKT NEER IN GROOTSCHERMER

GROOTSCHERMER – Van 22 tot en met 30 december presenteert Karavaan de negende editie van Winterkaravaan in Grootschermer. Het vertrouwde succesrecept: drie spraakmakende voorstellingen van jonge makers, een unieke expeditie op locatie, en gezamenlijk dineren aan lange, sfeervolle tafels!

Lees verder
uitbundig zingende persoon in theaterlicht - muziektheater in het oog van de orkaan van de amazones in theater de drukkerij
Ole Zumpolle

WERVELENDE MUSICAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

ALKMAAR – Op 12 december presenteert Theater de Drukkerij de voorstelling ‘In het Oog van de Orkaan’. Een wervelende musical over het geluk van de pechgeneratie.

Lees verder
Keith Montgomery

KAARTVERKOOP NEGENDE EDITIE WINTERKARAVAAN VAN START

ALKMAAR/GROOTSCHERMER - Karavaan brengt van 22 t/m 30 december weer een Winterkaravaan, dit keer strijkt het festival neer in Grootschermer. Het is de negende editie van het talentontwikkelingsproject van Karavaan waarin jonge theatermakers een locatievoorstelling maken binnen het thema #uitdemaat. De kaartverkoop is vandaag gestart.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen