Derdejaars studenten van ArtEZ Muziektheater maken een apocalyptisch-satirische muziektheater voorstelling over de verre, verre toekomst van de mensheid op Landgoed Ter Coulster. Een landgoed dat al 600 jaar bestaat. Wij mochten bij de repetities aanwezig zijn.
De laatste boom is gemaakt ter ere van dit eeuwenoude landgoed en de gedachte over dit landgoed voor de toekomst.
Landgoed Ter Coulster
Op 13 mei verschijnt er een boek over deze ruimt 600-jarige geschiedenis. Daarin lees je de roerige historie van het kasteel, de vele boerderijen en de kleurrijke en invloedrijke, veelal adellijke, families die vanaf 1400 eigenaar waren. Deze families hadden weer connecties met belangrijke personen uit de geschiedenis zoals bijvoorbeeld: de graven van Holland, van Oldenbarnevelt, Johan de Wit, Vondel en Erasmus.
Het boek is ook te koop na afloop van de voorstelling (alsook het Ter Coulster bier).
De laatste boom
We schrijven het jaar 3523. Het Ter Coulster bier bestaat nog steeds en wordt evenals de Koning van de Weide gekoesterd. Bij aankomst op dit laatste stukje natuur ben je getuige van het grandioze, jaarlijkse ritueel.
Over de makers
Joeri Heegstra is schrijver en regisseur. Hij maakte afgelopen jaren verschillende voorstellingen over de klimaatcrisis, zoals Power bij Likeminds, een monoloog voor een 18-jarige klimaatactivist, en Horizon met zijn eigen theatergroep Opening Statement. Ook werkte hij afgelopen november met studenten van ArtEZ Muziektheater aan Doomscroller, een onderzoek naar doemdenken, heavy metal en sociale puberangst.
De interdisciplinaire Muziektheateropleiding van ArtEZ leidt eigenzinnige theatermakers van de toekomst op. Makers die denken en werken vanuit muziek en zich verhouden tot de wereld dichtbij en ver weg. Karavaan werkt sinds 2019 samen met ArtEZ Muziektheater. Een samenwerking die een aantal spannende locatievoorstellingen heeft opgeleverd waaronder Duinland (2019), Trek (2021), Tot Hier (2022).
De laatste boom is te zien tijdens Karavaan Festival van 18 t/m 29 mei.