Oproer: Landelijk netwerk bundelt krachten voor nieuwe makers

Yeliz Doğan
Yeliz Doğan

Oproer is een nieuw landelijk project van acht organisaties die theatertalent ontwikkelen. Likeminds, Podium Bloos, Werkplaats Walhalla, Karavaan, VIA ZUID, Theater de Generator, De Nieuwe Oost en Station Noord werken samen om een beter klimaat voor theatermakers te creëren.


In bijna heel het land staan de budgetten voor culturele instellingen en theaters onder druk door de huidige politieke situatie. De partners van Oproer merken dat dit nadelig is voor beginnende theatermakers die op zoek zijn naar podia en publiek. Vooral voor nieuwe makers, die ook tijdens de coronapandemie moeite hadden om zichtbaar te zijn en podiumervaring op te doen, is het belangrijk om gezien te worden door partners, financiers en publiek voor hun toekomst. De acht partners bieden samen een platform voor het ontwikkelen van nieuwe producties en zorgen ervoor dat deze door heel Nederland kunnen worden gedeeld.

Nieuwe makers, nieuw publiek

De theatermakers die bij Oproer horen, hebben al hun eigen artistieke stijl ontwikkeld en maken zowel uitdagende als gevoelige voorstellingen. Ze komen uit verschillende kunstvormen, maar de meeste makers hechten weinig belang aan de grenzen tussen die disciplines. Oproer daagt hen uit om uniek of interdisciplinair werk te creëren, waarbij de interactie en communicatie met het publiek centraal staan.

In de eerste lichting zal Oproer acht makers een plek bieden binnen het netwerk en voor ten minste drie seizoenen zichtbaar zijn in de Nederlandse theaters. De eerste productie die is gerealiseerd binnen het netwerk is getiteld Je bent pittig van Yeliz Dogan en wordt geproduceerd door Likeminds. Deze voorstelling zal vanaf januari 2025 op verschillende plekken te zien zijn.

Niet alleen produceren

Naast het produceren helpt Oproer de makers ook met het communiceren van hun werk, zodat ze niet alleen hun artistieke talenten, maar ook hun marketing- en publieksbenadering ontwikkelen. Makers krijgen daarnaast begeleiding om duurzame relaties op te bouwen met theaters en een avontuurlijk publiek.

Er is ook uitwisseling tussen de programma’s van de acht instellingen, waardoor er meer speelmogelijkheden door heel Nederland komen. Deze samenwerking vergroot de zichtbaarheid van alle makers die aan de instellingen verbonden zijn. Hierdoor kunnen zij nieuw publiek aantrekken en waardevolle contacten leggen met programmeurs die hun carrière verder kunnen ondersteunen.

VriendenLoterij Fonds

Oproer wordt mogelijk gemaakt door het VriendenLoterij Fonds, dankzij een extra gift van de VriendenLoterij. Dit stelt Oproer in staat om nieuwe producties te ontwikkelen en intensief samen te werken binnen het netwerk. Het VriendenLoterij Fonds ondersteunt kunst- en cultuurprojecten die met gedurfde verbeelding laten zien dat een andere wereld mogelijk is. Ze steunen ook kunstenaars die mensen bij hun creatieve proces betrekken om samen nieuwe perspectieven te ontdekken, en initiatieven in de kunst- en cultuursector die solidariteit, inclusie en duurzaamheid bevorderen.

Recent nieuws

Alkmaar Light Festival
Emil de Jong

WEGENS SUCCES EXTRA DAG ALKMAAR LIGHT FESTIVAL

ALKMAAR - Alkmaar Light Festival krijgt een extra dag. Naast de eerder aangekondigde dagen op 1 en 2 november, is nu ook 31 oktober toegevoegd aan het programma. Het festival, georganiseerd door Karavaan en Cultuur Kartel, belooft een bijzondere lichtwandeling in de straten van Alkmaar.

Lees verder
Scenefoto Dirty Pigs tijdens Winterkaravaan
Moon Saris

NIEUWE MAKERS VOOR WINTERKARAVAAN 2024 GESELECTEERD

ALKMAAR – Van 22 tot en met 30 december 2024 presenteert Karavaan een gloednieuwe editie van de Winterkaravaan! Voor deze gelegenheid selecteerde Karavaan drie veelbelovende plannen van jonge getalenteerde theatermakers.

Lees verder
Alkmaar Light Festival
Emil de Jong

KAARTVERKOOP GESTART VOOR ALKMAAR LIGHT FESTIVAL

ALKMAAR - Na een succesvolle editie in 2022 met meer dan 18.000 bezoekers, start vandaag de kaartverkoop voor de tweede editie van het Alkmaar Light Festival, die te zien zal zijn op 1 en 2 november. De vorige editie was voortijdig uitverkocht. Karavaan en Cultuur Kartel slaan de handen ineen om Alkmaar te verlichten met een adembenemend programma vol lichtkunst, installaties, en spectaculaire projecties.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen