De muur rondom shirley

Een ritmische tragikomedie over een jonge vrouw op weg naar de top

Scenefoto De muur op Shirley
Bas de Brouwer

Theater

Over labiel geschreeuw, aanpakken, winnen en verliezen, maar vooral over weten wat je moet willen in het leven. Een macabere nachtwandeling vol met symboliek, absurde burn-outs en gebrekkige zelfinzichten.


‘Hé, ben jij die carrièretijger met een glorieus curriculum vitae? Is middelmaat voor jou niet voldoende, kun jij klappen incasseren en wil jij zo’n geile plastic pen met een bedrijfsnaam erop? Dan zijn wij op zoek naar jou!’

De gloeiend ambitieuze Shirley staat op het punt om te promoveren. Ze droomt vurig van een topfunctie. Pas dan zullen haar collega’s haar eindelijk weer waarderen. Maar klaar voor haar carrière-upgrade wordt ze opeens wakker in een leeg, eindeloos grasveld. Shirley weet niet meer hoe ze daar is beland. Haar baas wacht ondertussen ongeduldig op haar terugkeer.

In het grasveld ontmoet de streberige Shirley een gezelschap van zéér markante ‘collega’s’. Ze raakt met hen verstrikt in hinderlijke situaties. De netelige discussies en stressvolle omgeving waarmee Shirley moet dealen, zijn niet zonder gevolgen. Hoe harder ze wil rennen, hoe abrupter ze tot stilstand wordt gebracht.

Shirley wil door haar barrières breken, maar hoe werkt dat eigenlijk? De Muur Rondom Shirley is een humorvolle voorstelling voor de ambitieuze zielen, die op zoek zijn naar erkenning en voldoening. Misschien zelfs wel de yellow brick road naar succes.

Over de makers

Schwung (2022) is een jong gezelschap van recent afgestudeerde makers van verschillende scholen: toneel, performance, regie, design én filosofie. Het zevenkoppige collectief is opgericht door Sam van Hulst en bestaat daarnaast uit Luna Joosten, Reinout Bongers, Gina van Os Sanchéz, David Roos, Noa van der Vorst en David Westera.

De zeven makers werken in wisselende samenstellingen. De rolverdeling tussen maken en spelen is telkens anders. Vakgebieden en werkwijzen van alle leden vullen elkaar op deze wijze aan. Daar zit schwung in, zullen we maar zeggen.

Schwung zoekt naar manieren om de omgeving van de mens een stem te geven. Als we de mens écht willen begrijpen, moeten we ook de dingen rondom die mens leren begrijpen. Onze omgeving maakt ons tot wie we worden en daarom verdienen ook de niet-menselijke dingen een podium. Dat podium geeft Schwung ze door middel van symboliek, met muziek en een dosis absurdisme.

Deze voorstelling kwam tot stand met steun van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Dioraphte, Van der Mandele Fonds, Stichting Elise Mathilde, Het Cultuurfonds en Werkplaats Walhalla

In de pers

"Met De Muur Rondom Shirley maakt collectief Schwung een hypernerveuze, gejaagde voorstelling, begeleid door ritmische muziek van Sebastiaan Bax en gedragen door het over-de-top acteren van Gina van Os Sánchez. "

Theaterkrant

Credits

Tekst: Luna Joosten, Sam van Hulst | Spel: Sam van Hulst, Gina van Os Sánchez, Noa van der Vorst | Muziek: Sebastiaan Bax | Lichtontwerp: Bogi Bakker | Kostuums: Marieke Mutsaerts, Gina van Os Sánchez | Regie: Luna Joosten | Dramaturgie: Sanna Elon Vrij | Techniek: Jurgen van der wal | Productie: Maud van Almkerk | Publiciteit: Fleur Verbaas | Beeld: Sam van Hulst, Isabel Sánchez Olid | Fondsenwerving: Avril Hensen | Een coproductie met: Werkplaats Walhalla

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen