NHD: Locatietheater Grazende Zwaan strijkt binnenkort neer in Nieuw-Vennep. ‘Explodeert de situatie, of vinden we elkaar weer terug?’

Boerderijconcert bakkie bach met een vrouw en een man die vechten om een grote koffiepot
Nederland, Rossem, 31 mei 2022 Bakkie Bach, Klaartje van Veldhoven, Pepijn Meeuws, Mattijs van de Woerd, Renee Bekkers Foto: Merlijn DOomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

01-09-24 NIEUW-VENNEP Landgoed Klein Vennep is half september opnieuw het decor voor het betoverende locatietheater de Grazende Zwaan. Het is de achtste editie van deze rondtrekkende groep theatermakers.


Deze aflevering belooft ‘puur en rauw muziektheater vol stevige humor en een vette knipoog naar een eeuw geleden’. De grote hit van Oerol op Terschelling – BRAS van muziektheater BOT – is van de partij in Nieuw-Vennep.

Verder bestaat het aanbod van Grazende Zwaan uit een dinnershow met zangeres en theatermaker Marlies Ruigrok, een theaterspektakel van Collectief Absoluut. In de monumentale schuur valt een theatrale koffiecantate van Johann Sebastian Bach te beluisteren.

Uitdagend

Het productiehuis van de Grazende Zwaan (Karavaan) werkt samen met enkele vaste partners waaronder het Haarlemmermeermuseum Cruquius, Kunstfort bij Vijfhuizen en Podium voor Architectuur. Deze organisaties doen ook inhoudelijk mee met enkele ‘uitdagende en verrassende onderdelen’.

Festival de Grazende Zwaan richt zich op alle leeftijden. Zo doet cultuurgebouw C. een duit in het zakje met workshops. Voor kinderen staan theater, circus en ‘doe-activiteiten’ op de rol.

Er zijn ook nieuwe theatervoorstellingen, muzikale optredens en acrobatische shows.

Paradesfeer

De schuur van Kleine Vennep is een rijksmonument. Zodra de toeschouwers opduiken worden ze verwelkomd door de tonen van Bach. Zij horen en zien vervolgens een geestige mini-opera, die aan de Paradesfeer doet denken, getiteld ‘Bakkie Bach’, waarin vader Slendriaan probeert zijn dochter Liesje van een hardnekkige koffieverslaving af te krijgen. ‘Pas als Slendriaan haar verbiedt om te trouwen tenzij ze stopt met koffiedrinken, geeft Liesje toe. Of is ze haar vader toch nog te slim af?’ Op de website is een voorbeeldfilmpje van deze hilarische show te zien.

Er is voor een hapje gezorgd. Dat wil zeggen: een driegangen dinnershow met een optreden van Marlies Ruigrok. Zij brengt de mooiste muziek uit haar muziektheatervoorstellingen ’Papel’, ‘Zócalo’ en ‘De Kleur Oranje’ ten gehore. Na het eten speelt zij de voorstelling Sobremesa, ‘een intieme voorstelling geïnspireerd op de Spaanse en Latijns-Amerikaanse traditie van natafelen.

Actualiteit

Het hoofdprogramma BOT voert het publiek naar ‘het bruisende en oververhitte vacuüm tussen twee oorlogen’, een periode waarin niemand zich iets aantrok van wat ‘redelijk en betamelijk’ was. Verwacht ‘vuig cabaret en verwarrende dada’ en het verlangen naar een sterke leider. Het alom geprezen programma zet de actualiteit op scherp in de vorm van een waarschuwing. ‘De knallende roep om vernieuwing en tegelijk het vastklampen aan het verleden zorgden voor een explosieve tijd waarin we vervreemden van elkaar.’ Centraal staat de vraag of de situatie nu ook zal exploderen, ‘of vinden we elkaar terug?’ Ook van deze show staat een filmpje op de website.

Programma

Grazende Zwaan duurt drie dagen, 13, 14 en 15 september. Landgoed Kleine Vennep is gevestigd aan de Hoofdweg 1041 in Nieuw-Vennep. Informatie over tickets en voorstellingen is te vinden op de website grazendezwaan.nl.

Recent nieuws

Yeliz Doğan
Yeliz Doğan

Karavaan is met haar Makershuis onderdeel van landelijk netwerk Oproer

Oproer is een nieuw landelijk project van acht organisaties die theatertalent ontwikkelen. Likeminds, Podium Bloos, Werkplaats Walhalla, Karavaan, VIA ZUID, Theater de Generator, De Nieuwe Oost en Station Noord werken samen om een beter klimaat voor theatermakers te creëren.

Lees verder
Alkmaar Light Festival
Emil de Jong

WEGENS SUCCES EXTRA DAG ALKMAAR LIGHT FESTIVAL

ALKMAAR - Alkmaar Light Festival krijgt een extra dag. Naast de eerder aangekondigde dagen op 1 en 2 november, is nu ook 31 oktober toegevoegd aan het programma. Het festival, georganiseerd door Karavaan en Cultuur Kartel, belooft een bijzondere lichtwandeling in de straten van Alkmaar.

Lees verder
Scenefoto Dirty Pigs tijdens Winterkaravaan
Moon Saris

NIEUWE MAKERS VOOR WINTERKARAVAAN 2024 GESELECTEERD

ALKMAAR – Van 22 tot en met 30 december 2024 presenteert Karavaan een gloednieuwe editie van de Winterkaravaan! Voor deze gelegenheid selecteerde Karavaan drie veelbelovende plannen van jonge getalenteerde theatermakers.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen