Wij hebben nieuwe buren! In hetzelfde pand als waar Karavaan haar werkplaats en productiehuis heeft is Collectief Blauwdruk geland. Met een eigen kantoor en repetitieruimte kunnen zij zich als stadsgezelschap prima verder ontwikkelen. Er moet nog wel een en ander verbouwd worden voor het écht zover is.
Soms komen dingen bij elkaar. Een soort van momentum. Het begint vaak met een ontmoeting. En zo begon ook Collectief BLAUWDRUK x Karavaan. In het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan dat we elk jaar organiseren, werd in 2020 Collectief BLAUWDRUK gekozen.
Romijn, Bram en Tijn leerden elkaar kennen op de Arnhemse Toneelschool, waar Ze elkaar vonden in een grote passie voor taal en grote theatraliteit. Al in onze eerste vrije projecten zochten Ze elkaar op, om zich op locatie te storten op het bewerken van repertoire en groot vormelijk spel. Sinds hun derde jaar hebben ze zich gericht op het collectieve werken, dat na het afstuderen in 2020 uitmondde in hun eerste voorstelling als collectief BLAUWDRUK: Ik Hoop Op Zegen, bij Boslab in het Amsterdamse Bostheater waar we als Karavaan kennismaakten met hun werk.
Omdat het corona was en Winterkaravaan in de winter van 2020 niet mocht spelen, ging in 2021 Hikikomori in premiere als Winterkaravaanvoorstelling op Karavaan Festival. Wel hadden we toen veel tijd om elkaar te leren kennen en met elkaar te werken. We werkten gezamenlijk aan een Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten, samen met Boslab Festival. Er volgde een hele reeks aan coproducties: de voorstelling Recht Op De Hemel, in 2021 op Landgoed Tercoulster in Heiloo. In 2022 Een Ingebeelde Ziekte, een radicale bewerking van Molieres laatste stuk, dat speelde op de sterk vervuilde grond voor de waterzuiveringsinstallatie van Alkmaar. In 2023 ging Paradijs Aan Het Einde in premiere, een radicale bewerking van Vondels Adam in Ballingschap dat speelde in de duinen van Bergen. Daarna lieten zij zich verleiden om een voorstelling te maken in het kader van Alkmaars Ontzet, in de polder van Oudorp: Vrij van Verzet.
Het publiek liep inmiddels met ze weg. Er werd aan de telefoon niet meer gevraagd naar [naam voorstelling] maar naar Collectief BLAUWDRUK. Alkmaar werd verliefd op BLAUWDRUK en tickets voor voorstellingen verkochten snel uit en er werden telkens extra voorstellingen gespeeld. Alkmaar en BLAUWDRUK blijkt een bijzondere symbiose die Karavaan maar al te graag steunt. Ook Theater de Vest en Gemeente Alkmaar haakten met veel plezier en vol overgave aan, en zo was er aan het eind van 2023 een stadsgezelschap. En nu dus een stadsgezelschap met – na de zomer – een gebruiksklare eigen ruimte.