Alkmaar moet groter denken, betere voorwaarden scheppen voor jonge (podium)kunstenaars en het cultuuraanbod uitbreiden. Lijsttrekkers gaan in Victorie in debat over cultuur

Noord Hollands Dagblad 1-03-2022 De lijsttrekkers van de Alkmaarse partijen gaan donderdag 3 maart in Podium Victorie met elkaar in debat over de cultuur in Alkmaar. En dan vooral over het belang van cultuur voor de toekomst van de stad.


Het cultuurdebat is een initiatief van de Stichting Uit in Alkmaar, die bestaat uit negen gesubsidieerde Alkmaarse culturele instellingen: Artiance & Bibliotheek Kennemerwaard (ABC Huis), Filmhuis Alkmaar, Grote of Sint Laurenskerk, Karavaan, Kunstuitleen Alkmaar, Podium Victorie, Regionaal Archief Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar en Theater De Vest. De stichting hoopt met het debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de cultuur stevig op de politieke agenda te zetten.

 

Cultuurvisie

De stichting heeft hiervoor zelf een discussiestuk opgesteld; de Cultuurvisie 2030. Hierin stellen de cultuurinstellingen dat, als Alkmaar gaat groeien naar 150.000 inwoners, het huidige cultuuraanbod niet toereikend is. Bovendien bereikt het aanbod nu niet iedereen. Cultureel erfgoed, dat een trekker is voor een stad, is volgens hen onvoldoende zichtbaar en de stad zou groter moeten denken om aanspraak te kunnen maken op meer Rijks- en EU-subsidies. Verder zou Alkmaar betere voorwaarden moeten scheppen voor jonge (podium)kunstenaars om zo ook de culturele erfenis van de stad veilig te stellen.

Het debat in Victorie begint donderdag om 19.30 uur, inloop vanaf 19 uur. Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad en oud-directeur van het Rijksmuseum, houdt een inleiding waarna de lijsttrekkers onder leiding van gespreksleider en BNR-presentator Anne-Greet Haars de discussie met elkaar en het publiek aangaan. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Recent nieuws

Yeliz Doğan
Yeliz Doğan

Oproer: Landelijk netwerk bundelt krachten voor nieuwe makers

Oproer is een nieuw landelijk project van acht organisaties die theatertalent ontwikkelen. Likeminds, Podium Bloos, Werkplaats Walhalla, Karavaan, VIA ZUID, Theater de Generator, De Nieuwe Oost en Station Noord werken samen om een beter klimaat voor theatermakers te creëren.

Lees verder
Alkmaar Light Festival
Emil de Jong

WEGENS SUCCES EXTRA DAG ALKMAAR LIGHT FESTIVAL

ALKMAAR - Alkmaar Light Festival krijgt een extra dag. Naast de eerder aangekondigde dagen op 1 en 2 november, is nu ook 31 oktober toegevoegd aan het programma. Het festival, georganiseerd door Karavaan en Cultuur Kartel, belooft een bijzondere lichtwandeling in de straten van Alkmaar.

Lees verder
Scenefoto Dirty Pigs tijdens Winterkaravaan
Moon Saris

NIEUWE MAKERS VOOR WINTERKARAVAAN 2024 GESELECTEERD

ALKMAAR – Van 22 tot en met 30 december 2024 presenteert Karavaan een gloednieuwe editie van de Winterkaravaan! Voor deze gelegenheid selecteerde Karavaan drie veelbelovende plannen van jonge getalenteerde theatermakers.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen