Deze plek bestaat niet
Absurdistische voorstelling waarin veel wordt gepraat, maar weinig wordt gezegd
Drie personages stranden op een onbestemde plek aan de rand van een dorp, in de overtuiging dat daar een bushalte zou zijn. Er ontstaan gesprekken over te dure taxi’s, overal opduikende koffietentjes en betalen voor een glas kraanwater. Omdat het veilig voelt om het constant met elkaar eens te zijn en je te wentelen in collectieve verontwaardiging. Enkel een ondenkbare gebeurtenis kan dit drietal uit hun echo-fuik laten ontsnappen. Maar wat als die gebeurtenis maakt dat je gaat twijfelen aan alles wat je zeker wist?
‘’Ja, met GoogleMaps kom je overal zou je denken, maar als je deze plek opzoekt staat er nog doodleuk ‘Bushalte De Kolkewaard’, want we kunnen naar de maan, maar het internet is zo’n log netwerk geworden dat het jaren kan duren voordat die gênante foto van jou op een grimmig Oktoberfest van het web verdwenen is. Het zijn de verkeerde dingen die te snel veranderen. Iedereen is aan het rennen, maar niemand weet waarheen en ondertussen verdwalen er steeds meer mensen die ouderwets op hun geheugen proberen te vertrouwen.’’
Wat is waar in een wereld waarin voor elke bewering een bron te vinden is? Als je alles kan zeggen is dan ook alles wat je zegt waar? Maakt dat nog uit? Of is het vooral belangrijk dat we onszelf omringen met mensen die hetzelfde vinden? Zodat ons onderbuikgevoel steeds opnieuw bevestigd wordt?
Over de makers
Femke Arnouts (schrijver, actrice, 1994) maakte in 2019 De meeste dingen huilen niet bij Winterkaravaan en werd als jonge maker geselecteerd om een avondvullende voorstelling te maken voor het Karavaan Festival deze zomer. Femke was in 2020 met de tekst ‘Alles waar je je op verheugde is afgelast’ de winnaar van het Toneeltekst Stipendium van Het Nationale Theater. In haar werk richt ze zich op de onbeholpen mens die zo goed mogelijk zijn best doet deel te nemen aan deze complexe wereld. Vaak uit dit zich in absurdistische, humoristische voorstellingen waar fysiek spel wordt gecombineerd met zelfgeschreven teksten.
Lara van Hoof (regisseur) is in 2020 afgestudeerd aan de Regie Opleiding in Amsterdam. Ze maakt fysieke voorstellingen die zich op de grens van theater en beeldende kunst bewegen. Vanuit een microscopische blik op de mens onderzoekt ze het sociale gedrag binnen een bepaalde groep. Dit gedrag pelt ze tot de essentie af waarbij ze zoekt naar poëzie in het alledaagse. Humor is een belangrijke motor voor Lara om te maken en als ze met tekst werkt benadert ze deze eerder muzikaal dan psychologisch.
Femke en Lara vinden elkaar in een liefde voor het absurde en voor de tragiek van ogenschijnlijk kleine problemen van onopvallende mensen.
In de pers
"Deze plek bestaat niet is echter bijzonder de moeite waard vanwege het uitzinnige taalfeest waarmee de voorstelling begint."
"Muizelaar schittert als de boze Theo die nergens tevreden over kan zijn. "
"Met Deze plek bestaat niet brengen Arnouts en Van Hoof een hilarische satire over hoe maatschappelijke machteloosheid zich anno 2021 uit: vleesgeworden Twitterdiscussies tussen mensen die eigenlijk gewoon op zoek zijn naar iemand die ze serieus neemt en naar ze luistert."